Noorder Dierenkliniek

Digitaal Röntgen

Röntgenfoto’s worden gemaakt met röntgenstralen. Dit is een elektromagnetische straling, die in het elektromagnetisch spectrum ligt tussen ultraviolet licht en gammastraling. Een röntgenfoto geeft informatie over skelet en gewrichten, borst- en buikorganen en kaak en gebit. In geval van botbreuken wordt een röntgenfoto gemaakt. Maar bijvoorbeeld ook van een drachtig dier om te kijken hoeveel pups of kittens er zijn. Ook bij benauwde dieren kan een foto gemaakt worden. De longen en hart kunnen zo worden beoordeeld.

In sommige gevallen is het nodig een lichte narcose te geven, om zeker te zijn dat uw dier niet beweegt tijdens de opname. Dit wordt vooraf met u overlegt. In verband met de stralen kunt u niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Voor uitgebreide röntgenfoto’s zoals van de knie wordt uw huisdier ‘s ochtends opgenomen, zodat we voldoende tijd hebben om de foto’s te maken. U kunt uw dier dan ’s middags weer ophalen. Wij beschikken over een digitaal röntgenapparaat. U krijgt dezelfde dag nog de uitslag van de röntgenfoto’s.

U kunt bij ons bij ons terecht voor officiële röntgenfoto’s van de heupen en/of ellebogen voor de Raad van Beheer. Volgens de regels van de FCI moet uw hond voor het laten maken van HD (heupdysplasie) foto’s minimaal 12 maanden oud zijn. Bij een paar grote rassen, zoals de Bordeaux Dog, geldt een minimale leeftijd van 18 maanden. Voor het maken van ED (elleboogdysplasie) foto’s moet de hond minimaal 18 maanden zijn. Voor een aantal rassen, zoals de Labrador, geldt een minimale leeftijd van 12 maanden.